Kaczka wraca na polskie stoły w wielkim stylu!

0
3010
Kaczka wraca na polskie stoły w wielkim stylu!

Mięso kaczki po dość długiej nieobecności zaczyna coraz częściej gościć na naszych stołach. Nie dość, że jest smaczne to także pełne walorów odżywczych, cennych dla naszego zdrowia.

Polacy znowu doceniają kaczkę

Mięso kaczki z roku na roku staje się coraz popularniejsze. Jego produkcja od 2012 roku w Polsce regularnie wzrasta. Obecnie Polska staje się potentatem w tym zakresie, zajmuje trzecie miejsce pod względem wielkości produkcji, zaraz po Francji i Węgrzech. Odbiorcami kaczek produkowanych w rodzimych zakładach są nie tylko polscy konsumenci, ale także inni miłośnicy kaczych przysmaków z Niemiec, Litwy czy Szwecji. Z badań wynika, że Polacy statystycznie zjadają 200 gram. mięsa na osobę rocznie. I choć kurczaków jemy zdecydowanie więcej, to trzeba zauważyć, że Polacy zaczynają doceniać mięso kaczki.

Kaczka w kuchni

Mięso z kaczek hodowlanych obecne jest w polskiej kuchni od XI wieku. Wcześniej także przyrządzono dania z kaczek, tyle, że z dzikich. Choć najczęściej na stół podawana jest kaczka pieczona (kaczka pieczona w jabłkach to jakby powiedział znany krytyk kulinarny i kucharz Robert Makłowicz, potrawa emblematyczna dla polskiej kuchni), to na przyjęciach i imprezach nie brak także innych dań z tego mięsa (bulion czy podroby). Obecnie kaczka przyrządzana jest na wiele sposobów (np. carpaccio z piersi kaczki lub sałatki z dodatkiem mięsa kaczki), nie tylko tych znanych z przeszłości.

Szlachetna kaczka

Kaczka to najszlachetniejszy rodzaj drobiu. I choć wymaga nieco więcej wysiłku przy przyrządzaniu, to dobrze zrobione mięso z kaczki jest bardzo kruche i delikatne. W smaku nieco różni się od kurczaka czy gęsi, mięso jest bardziej wyraziste. Jeśli chcemy wyciągnąć całą esencję smaku, to powinniśmy sięgnąć po młode kaczki o wadze 1,5 – 2 kg. Pieczona faszerowana kaczka to już klasyka. Najlepiej mięso kaczki poddawać obróbce w temperaturze 160-170°C przez 45 minut. Faszerowaną kaczkę należy piec nieco dłużej, wtedy jej aromat będzie idealny. Aby osiągnąć najlepszy efekt, kaczkę na dobę przed pieczeniem warto zamarynować majerankiem, czosnkiem, jałowcem i rozmarynem. Laczka idealnie smakuje z czerwonym winem.
Kaczka nie dziwaczka, lecz wartości paczka

Choć mięso kaczki jest bardziej kalorycznie niż popularnego kurczaka (porcja 100 gram tuszki z kurczaka to prawie 240 kcal, nieco mniej, bo tylko 150 kcal ma pierś, gdzie 100 gram kurczaka to średnio 100 kcal), to nie brak w nim wartości odżywczych cennych dla organizmu ludzkiego. Kaczka to także źródło białka, niestety zawiera także dużą ilość tłuszczu. Jednak, jak wskazują eksperci, profil kwasów tłuszczowych kaczki jest korzystniejszy niż w innych mięsach czerwonych. Ponadto zawiera dużo więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych sprzyjających zdrowi i dobremu samopoczuciu człowieka. Ponadto w mięsie kaczym znajduje się dużo witamin z grupy B, witamina A, oraz potas, fosfor, żelazo, magnez, cynk i wapń. To wszystko sprawia, że kaczka to doskonała propozycja dla osób prowadzących zdrowy tryb życia i dbających o jakość spożywanych produktów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here