Podstawą zdrowego stylu życia, nie tylko u dzieci, jest regularna aktywność fizyczna, odpowiednia ilość snu i utrzymywanie prawidłowej masy ciała. Powinno się także, w miarę możliwości, ograniczać czas spędzamy przed urządzeniami elektronicznymi – komputerem, telewizorem, smartfonem.
W diecie należy zadbać o codzienną dawkę świeżych warzyw i owoców, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz produkty mleczne bez dodatku cukrów. Szczególnie powinno się pamiętać o dostarczaniu odpowiedniej ilości witaminy C, której najbogatsze źródła to czarne porzeczki, papryka czerwona i zielona, brukselka, brokuły, kalafior, kapusta czerwona, szpinak, kiwi, truskawki.W mniejszej ilości, zbilansowany jadłospis powinien zawierać produkty wysokobiałkowe takie jak rośliny strączkowe, ryby, chude mięso. Źródło zdrowych tłuszczów powinny stanowić oleje roślinne, orzechy i nasiona roślin oleistych. Do picia powinno się wybierać głównie wodę niegazowaną. Należy ograniczać słodycze, produkty smażone i wysokoprzetworzone.
Probiotyki wsparciem dla odporności
Probiotyki są to żywe kultury bakterii stymulujące rozwój prawidłowej jelitowej flory bakteryjnej. Dzięki temu, korzystnie oddziałują na funkcjonowanie układu odpornościowego. Ponadto, hamują wzrost niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych. W żywności probiotyki znajdują się w fermentowanych produktach mlecznych oraz kiszonkach. W aptekach dostępne są również gotowe preparaty probiotyczne, polecane w szczególności dla dzieci na diecie bezmlecznej.
Kwasy tłuszczowe omega-3 a odporność
Kwasy tłuszczowe omega-3 są to związki, których najlepszym źródłem są tłuste ryby morskie. Znajdują się także w niektórych olejach roślinnych np. oleju lnianym, rzepakowym, oliwie. Stymulują pracę układu immunologicznego oraz korzystnie wpływają na pracę mózgu oraz uzupełniają działanie probiotyków, ze względu na pozytywne oddziaływanie na florę jelitową. W aptekach dostępne są specjalne suplementy z kwasami omega-3, dedykowane dla dzieci.
Witamina D a odporność
Witamina D jest związkiem o wszechstronnym działaniu. Wzmacnia odporność, jest niezbędna dla prawidłowego rozwoju układu kostnego. Jej niedobór jest czynnikiem ryzyka rozwoju wielu chorób. Suplementacja witaminy D powinna być wprowadzona już od pierwszych dni życia. Dawka dobierana jest do wieku, masy ciała dziecka, ekspozycji na słońce oraz jej zawartości w diecie. Najczęściej rekomendowaną dawką u niemowląt do 6 miesiąca życia jest 400IU dziennie, pomiędzy 6 a 12 miesiącem – 400-600IU dziennie. U starszych dzieci dawki dobowe są wyliczane w zależności od zapotrzebowania i oscylują w granicy 600-1000 IU.
Produkty pochodzenia pszczelego a odporność
U dzieci od 3 roku życia można zacząć podawać produkty pochodzenia pszczelego takie jak pierzga, propolis, miód,pyłek pszczeli. Nie tylko stymulują układ odpornościowy, ale także zawierają wiele związków bioaktywnych, składników mineralnych i witamin.
Rozwiązanie na nawracające infekcje
U dzieci bardzo często rozwijają się infekcja ucha, nosa i gardła. Według badań naukowych suplementowanie specjalnego preparatu probiotycznego zawierającego Streptococcus salivarius
K12 przez 6 miesięcy znacząco obniża infekcje w obrębie nosogardła spowodowane przez paciorkowe oraz pochodzenia wirusowego.
Przypisy
- Bufalo, Michelle Cristiane, et al. "The immunomodulatory effect of propolis on receptors
- expression, cytokine production and fungicidal activity of human monocytes." Journal of Pharmacy and Pharmacology 66.10 (2014): 1497-1504. (2014): 304-323.
- https://www.aptekaolmed.pl/blog/artykul/jak-dbac-o-odpornosc-dziecka,54.html i https://www.aptekaolmed.pl/blog/artykul/wystepowanie-dzialanie-i-wlasciwosci-kwasow-omega-3-6-9,91.html
- Gutiérrez, Saray, Sara L. Svahn, and Maria E. Johansson. "Effects of omega-3 fatty acids on immune cells." International journal of molecular sciences 20.20 (2019): 5028.
- Myszka, Marta, and Marian Klinger. "Immunomodulacyjne działanie witaminy D." Advances in Hygiene & Experimental Medicine/Postepy Higieny i Medycyny Doswiadczalnej 68 (2014).
- Frei, Remo, Mübeccel Akdis, and Liam O’Mahony. "Prebiotics, probiotics, synbiotics, and the immune system: experimental data and clinical evidence." Current opinion in gastroenterology 31.2 (2015): 153-158.
- Di Pierro F, Risso P, Poggi E, Timitilli A, Bolloli S, Bruno M, Caneva E, Campus R, Giannattasio A. Use of Streptococcus salivarius K12 to reduce the incidence of pharyngo-tonsillitis and acute otitis media in children: a retrospective analysis in not-recurrent pediatric subjects. Minerva Pediatr. 2018 Jun;70(3):240-245.
- Di Pierro F, Colombo M, Zanvit A, Rottoli AS. Positive clinical outcomes derived from using Streptococcus salivarius K12 to prevent streptococcal pharyngotonsillitis in children: a pilot investigation. Drug Healthc Patient Saf. 2016 Nov 21;8:77-81.
- Płudowski P., Karczmarewicz E., Bayer M. i wsp. Practical guidelines for the supplementation of vitamin D and treatment of deficits in Central Europe: recom – mended vitamin D intakes in general population and groups at risk of vitamin D deficiency. Pol. 2013; 64 (4): 319–327.
- Di Pierro F, Adami T, Rapacioli G, Giardini N, Streitberger C. Clinical evaluation of the oral probiotic Streptococcus salivarius K12 in the prevention of recurrent pharyngitis and/or tonsillitis caused by Streptococcus pyogenes in adults. Expert Opin Biol Ther. 2013 Mar;13(3):339-43.