3 pomysły na obiad dla dziecka bez mięsa

0
2869
3 pomysły na obiad dla dziecka bez mięsa

Zdrowa i zbilansowana dieta jest bez wątpienia jednym z elementów, decydujących o prawidłowym rozwoju dziecka. Dobrze ułożony jadłospis składa się z bogatych w cenne składniki odżywcze posiłków, dzięki którym maluch każdego dnia jest pełen energii i właściwie się rozwija. Szczególnie ważną rolę odgrywa obiad, który powinien być podawany o stałej porze. Jak przygotować smaczny popołudniowy posiłek bez dodatku mięsa?

1. Warzywne frytki z ziołami

Składniki:

  • średniej wielkości seler,
  • 4 ziemniaki,
  • 3 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • 2 bataty,
  • natka pietruszki,
  • koperek,
  • oliwa.

Wykonanie:

  • Warzywa dokładnie umyć i obrać, a następnie pokroić w cienkie słupki i przesypać je do miski.
  • Skropić przygotowane składniki małą ilością oliwy.
  • Rozgrzać piekarnik do 200°C, wyłożyć blachę papierem do pieczenia i ułożyć na niej warzywa. Zapiekać przez ok. 20 minut.
  • Pokroić koperek i natkę pietruszki, a następnie wyciągnąć gotowe frytki i posypać je posiekanymi ziołami.
  • Aby urozmaicić smak domowych frytek z warzyw można polać je odrobiną ketchupu bez dodatku cukru i soli (takie zdrowsze alternatywy oferuje m.in. http://www.primavika.pl/ketchup-dla-dzieci-bio/) lub sosem na bazie jogurtu naturalnego z miętą.

2. Makaronowe muszle z sosem z cukinii

Składniki:

  • średniej wielkości cukinia,
  • ¼ ząbka czosnku,
  • makaron typu muszelki,
  • ½ zielonej papryki,
  • ½ czerwonej papryki,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • natka pietruszki.

Wykonanie:

  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  • Posiekać cukinię w drobną kostkę, a paprykę sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie paski.
  • Dusić czosnek na patelni przez kilka minut (na niewielkiej ilości oliwy), dodać do niego wcześniej przygotowane warzywa i dolać odrobinę wody. Całość dusić jeszcze ok. 12 minut.
  • Na koniec dodać soku z cytryny, przyprawy i ugotowany makaron. Wymieszać wszystko na patelni i posypać posiekaną natką pietruszki.

3. Risotto z buraczkami i świeżą kolendrą

Składniki:

  • 300 g ryżu,
  • 5 małych buraków,
  • 2 cebulki (szalotki),
  • pęczek kolendry,
  • szczypta pieprzu,
  • 20 g masła.

Wykonanie:

  1. Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Ugotować buraki do miękkości, wystudzić, obrać ze skóry, a następnie zetrzeć na tarce.
  3. Na patelni poddusić cebulkę (z dodatkiem masła) i dodać do niej buraczki. Dusić kilkanaście minut i wymieszać z ryżem.
  4. Gotowe danie doprawić do smaku pieprzem i posypać świeżą, posiekaną kolendrą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here