Zdrowa i zbilansowana dieta jest bez wątpienia jednym z elementów, decydujących o prawidłowym rozwoju dziecka. Dobrze ułożony jadłospis składa się z bogatych w cenne składniki odżywcze posiłków, dzięki którym maluch każdego dnia jest pełen energii i właściwie się rozwija. Szczególnie ważną rolę odgrywa obiad, który powinien być podawany o stałej porze. Jak przygotować smaczny popołudniowy posiłek bez dodatku mięsa?
1. Warzywne frytki z ziołami
Składniki:
- średniej wielkości seler,
- 4 ziemniaki,
- 3 marchewki,
- korzeń pietruszki,
- 2 bataty,
- natka pietruszki,
- koperek,
- oliwa.
Wykonanie:
- Warzywa dokładnie umyć i obrać, a następnie pokroić w cienkie słupki i przesypać je do miski.
- Skropić przygotowane składniki małą ilością oliwy.
- Rozgrzać piekarnik do 200°C, wyłożyć blachę papierem do pieczenia i ułożyć na niej warzywa. Zapiekać przez ok. 20 minut.
- Pokroić koperek i natkę pietruszki, a następnie wyciągnąć gotowe frytki i posypać je posiekanymi ziołami.
- Aby urozmaicić smak domowych frytek z warzyw można polać je odrobiną ketchupu bez dodatku cukru i soli (takie zdrowsze alternatywy oferuje m.in. http://www.primavika.pl/ketchup-dla-dzieci-bio/) lub sosem na bazie jogurtu naturalnego z miętą.
2. Makaronowe muszle z sosem z cukinii
Składniki:
- średniej wielkości cukinia,
- ¼ ząbka czosnku,
- makaron typu muszelki,
- ½ zielonej papryki,
- ½ czerwonej papryki,
- łyżeczka soku z cytryny,
- szczypta soli i pieprzu,
- łyżka oliwy z oliwek,
- natka pietruszki.
Wykonanie:
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Posiekać cukinię w drobną kostkę, a paprykę sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie paski.
- Dusić czosnek na patelni przez kilka minut (na niewielkiej ilości oliwy), dodać do niego wcześniej przygotowane warzywa i dolać odrobinę wody. Całość dusić jeszcze ok. 12 minut.
- Na koniec dodać soku z cytryny, przyprawy i ugotowany makaron. Wymieszać wszystko na patelni i posypać posiekaną natką pietruszki.
3. Risotto z buraczkami i świeżą kolendrą
Składniki:
- 300 g ryżu,
- 5 małych buraków,
- 2 cebulki (szalotki),
- pęczek kolendry,
- szczypta pieprzu,
- 20 g masła.
Wykonanie:
- Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Ugotować buraki do miękkości, wystudzić, obrać ze skóry, a następnie zetrzeć na tarce.
- Na patelni poddusić cebulkę (z dodatkiem masła) i dodać do niej buraczki. Dusić kilkanaście minut i wymieszać z ryżem.
- Gotowe danie doprawić do smaku pieprzem i posypać świeżą, posiekaną kolendrą.