Patelnia ceramiczna – czym różni się od zwykłej patelni i do czego przydaje się w kuchn

0
120
patelnie ceramiczne

Kiedy przyrządzasz obiad na patelni ceramicznej, nie musisz denerwować się, iż potrawa przylgnie do podłoża. Naczynia owego typu produkuje się z materiałów odpornych na zarysowanie, działanie silnych detergentów oraz dużych temperatur. Patelnia z powłoką ceramiczną bywa nieocenioną pomocą w kuchni.

patelnie ceramiczneWady zwykłych patelni

Czego oczekuje się od idealnej patelni? Cóż, nikt nie lubi, jeśli żywność podczas obróbki termicznej przylega do podłoża, i takie „atrakcji” to domena zwykłych naczyń. Tradycyjne patelnie nie uratują Cię przed żmudnym myciem naczyń, z jakimi żadne zmywarki ani detergenty nie potrafią sobie poradzić. Czemu tak się dzieje? „Zwykłe” patelnie produkuje się szczególnie z metalu. Jednak w metalu są wolne elektrony, więc takie, jakie – zgodnie z nazwą – nie są połączone z żadnym atomem. Elektrony te łatwo próbują włączyć się do obojętnych atomów bądź części – w wypadku artykułów spożywczych są to na ogół cząstki wody. Jednak to nie wszystko – atomy metalu uczestniczą również w tworzeniu wiązań chemicznych z białkami oraz układami, jakie wydzielają się z białek w efekcie smażenia. W konsekwencji potrawy „przylepiają się” do podłoża patelni. Niestety jest to przypalanie jedzenia, jednak właśnie przyleganie do metalu. Czy można temu jakoś zapobiec? Owszem – wyścielając patelnię papierem nieabsorbującym wody bądź wylewając ją tłuszczem. Natomiast taki papier nie zawsze jest w kuchni pod ręką, i smażenie z dodatkiem tłuszczu jest niezwykle niebezpieczne.

Ceramika vs teflon

Gdy wybierzesz patelnię ceramiczną, nie musisz denerwować się przywieraniem potraw do podłoża, potrzebą zastosowania specjalnej porcji tłuszczu czy papieru niepochłaniającego wody. To wielka korzyść produktów ceramicznych, w jakich nie ma jakichkolwiek elektronów skłonnych do wykonywania wiązań. No właśnie, jednak co z teflonem, jaki – pod tymże względem – nie różni się od ceramiki? Pojawiają się głosy, iż patelnie pokryte teflonem mogą tworzyć niebezpieczeństwo dla zdrowia. Czemu? Bo pod wpływem dużych temperatur wydzielają rakotwórczy kwas perfluorooktanowy. Natomiast w procesach wytwórczości oryginalnego teflonu (oznaczonych niebieskim znakiem Teflon®) nie stosuje się tychże niebezpiecznych substancji. Należałoby zobaczyć, iż rakotwórcze związki wytwarzają się w temperaturach większych aniżeli 260 st. C, podczas jeśli smaży się zwykle w temperaturach 160-180 st. C.

Cechy odpowiedniej patelni

Ceramika jest wytrzymała na ściskanie, działanie wysokich temperatur oraz korozję. Charakteryzuje ją odpowiednia żaroodporność oraz żarowytrzymałość. Gdy używasz naczyń ceramicznych, nie musisz obawiać się zarysowań, możesz myć ją możnymi detergentami – nic się jej nie stanie. Poza tym patelnia z powłoką z ceramiki nagrzewa się równomiernie oraz usprawnnia przyrządzanie apetycznych dań rybnych oraz warzywnych. Gdy wybierasz idealną patelnię, zwróć uwagę na parametry dna – gdy ma 4-5 mm grubości, równomiernie rozprowadzi temperaturę. Zastanów się, czy w kuchni przydadzą Ci się dodatkowe gadżety, jakie producenci dołączają do patelni. Kółka na spodzie, jakie zmieniają kolor pod wpływem ciepła bądź czujniki temperatury na rączce okazują się pomocne, jeśli nie możesz zgadnąć, kiedy naczynie jest zdolne do smażenia. Sprawdź, czy uchwyt mieści się w ręce – winien być komfortowy oraz niezbyt ciężki. „Rączka” musi również chronić przed możliwym poparzeniem, więc należałoby dobrać materiały nieprzewodzące ciepła, jak drewno czy silikon.

Patelnie ceramiczne – bardziej naturalne

Powłoka, jaką obłożone są patelnie ceramiczne pochodzi z minerałów oraz gliny wypalanych w niezwykle dużej temperaturze, ok. 1250 st. C. Powstaje wtedy silna oraz wytrzymała powłoka. Jest również gładka, co umożliwia nieprzywieranie. Patelnia może być podgrzewana do plus 400 st. C oraz zamrażana do minus 20. Jedno na co trzeba zwracać uwagę to, żeby nie narażać powłoki na duże zmiany temperatury (np. nie zalewać rozgrzanej patelni zimną wodą), ponieważ to można taką ceramiczną patelnię uszkodzić. Jednak jeśli potrawy nie przywierają, i powierzchnia jest delikatna oraz niezwykle prosto ją umyć – zalewanie woda nie jest konieczne.

Krucha ceramika – tak, jednak…

Gdy używasz patelni z powłoką ceramiczną, uważaj, żeby nie uderzyć w nią czymś ciężkim, bo ceramika jest materiałem niezwykle delikatnym. Większą odpornością wyróżniają się naczynia żeliwne, jakie niestety są niezwykle twarde i patelnie pokryte powłoką tytanową, które z kolei są kosztowne. Jednak patelnia ze stali nierdzewnej z powłoką ceramiczną jest wygodna oraz nie nadwyręża domowego budżetu.

Zalety patelni ceramicznych

Prócz dobrego dla otoczenia przebiegu wytwórczości powłoki pokrywającej patelnię, ma ona również kilka kolejnych zalet. Po pierwsze równomiernie się rozgrzewa, co powoduje, iż w każdym miejscu patelni potrawa podgrzewa się jednakowo. Poza tym patelnia długo utrzymuje gorąco oraz wykonanej potrawy nie trzeba trzymać na niewielkim ogniu oczekując na podanie, bo długo jest ciepła. Pozwoli to na ograniczenie zużycia energii. Powłoka ceramiczna w żaden sposób nie oddziałuje na smak gotowanego na niej jedzenia oraz nie wchodzi w reakcje z żadnymi elementami (co zdarza się np. w patelnich żelaznych). Patelnie ceramiczne dostępne są w wersji tradycyjnej – dostosowane do smażenia na kuchenkach gazowych, płytach elektrycznych oraz ceramicznych. Ale można nabyć również patelnie ceramiczne na płyty indukcyjne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here