Profilaktycznie przyjmowana witamina C poprawia odporność. Zmniejsza też ryzyko krwawień i przyspiesza gojenie się ran. Wychwytuje wolne rodniki odpowiedzialne za szybsze starzenie się organizmu. Ponadto poprawia wchłanianie żelaza i wapnia.
Witamina C a odporność
Witamina C jest powszechnie znana jako wzmacniająca odporność. Jest bowiem odpowiedzialna za produkcję ciałek odpornościowych. Jednak wbrew obiegowej opinii nie przyspiesza wyleczenia przeziębienia. W tym czasie zapotrzebowanie na nią jest zwiększone, jednak nie ma wpływu na ustąpienie objawów. Jedynym wyjątkiem są osoby, które ciężko trenują. Udowodniono, że stosowanie większych dawek witaminy C pozwala im szybciej wrócić do zdrowia. Warto wiedzieć, że jej profilaktyczne przyjmowanie zwiększa odporność. Najlepiej więc włączyć do swojej diety takie produkty, jak: papryka, natka pietruszki, czarna porzeczka, kiwi, cytryny oraz pomarańcze. Witaminę C można także suplementować, przyjmując preparaty, takie jak Rutinoscorbin.
Witamina C a wydzielanie i wchłanianie innych substancji
Witamina C ma wpływ na wchłanianie wapnia i żelaza. Przyspiesza ich przyswajanie, dlatego w przypadku niedoborów należy łączyć produkty zawierające te pierwiastki z pokarmem bogatym w witaminę C. Uczestniczy ona także w aktywacji kwasu foliowego. Chroni pozostałe witaminy przed utlenianiem. Ma udział w syntezie, czyli tworzeniu aminokwasów oraz w wydzielaniu hormonów, w tym płciowych. Hamuje produkcję związków rakotwórczych – nitrozoamin. Wychwytuje też wolne rodniki, które są odpowiedzialne za procesy starzenia się organizmu.
Wpływ witaminy C na kości i tkanki miękkie
Witamina C zapobiega powstawaniu siniaków i krwawieniu dziąseł. Zmniejsza też ryzyko krwotoków. Ponadto uczestniczy w produkcji kolagenu i pozwala utrzymać jego wysokie stężenie. Przyspiesza zrastanie się kości oraz gojenie się ran.
Pozostałe właściwości witaminy C
Witamina C bierze udział w metabolizmie kwasów żółciowych, cholesterolu i tłuszczów. Jest odpowiedzialna za transport elektronów niezbędnych w procesach metabolicznych. Ponadto obniża ciśnienie krwi i zapewnia prawidłowe działanie układu krwionośnego oraz serca.
Niedobór witaminy C
Niedobór witaminy C może osłabić naczynia włosowate i spowodować pojawienie się niedokrwistości. Zbyt niski poziom tej witaminy zwiększa ryzyko rozwoju astmy, szkorbutu, a niekiedy prowadzi do powstania zmian w kościach i chrząstkach. Objawy niedoboru witaminy C to m.in. szybkie męczenie się, skłonność do powstawania siniaków, problemy z gojeniem się ran, mniejszy apetyt, krwawienie dziąseł oraz bóle mięśni i stawów.
Czy witaminę C można przedawkować?
Nadmiar witaminy C jest wydalany z organizmu z moczem i potem, dlatego trudno ją przedawkować. Jest to jednak możliwe, kiedy dziennie spożyje się ponad 1000 mg tej witaminy. Objawy zbyt wysokiego poziomu witaminy C to nudności, bóle brzucha, biegunka i wymioty, a także wysypka na skórze. Może też dojść do zakwaszenia moczu, a nawet powstania kamieni nerkowych.
Zobacz także: Jak poprawić odporność dziecka?