Jakie zalety mają mrożonki warzywne i owocowe dla zdrowej diety

0
1923
mrożone warzywa i owoce

Zamrażanie stanowi jedną z technik przygotowania żywności do długiego przechowywania. Polega na zmniejszeniu temperatury produktu poniżej punktu krioskopowego (od -18 do -30 stopni C). Opóźnia ono niszczenie się artykułów spożywczych przez zmniejszanie aktywności enzymów, jakie mają wkład w procesach zmierzających do zepsucia i hamuje namnażaniu się mikroorganizmów (poprzez przemianę wody w lód tracą one naturalne środowisko rozwoju). Odpowiednia dieta oparta jest przede wszystkim na ogromnej ilości warzyw oraz owoców. Artykuły te zapewniają wiele ważnych składników odżywczych, są istotnym źródłem błonnika pokarmowego. Wedle WHO minimalna dzienna porcja warzyw oraz produktów winna zawierać nie mniej aniżeli 400 g . Szczególnie dobre dla naszego organizmu są surowe warzywa oraz owoce – to akurat w takiej formie najlepiej je jeść. Jednakże nie zawsze jest to możliwe. Czy wolno je więc zastąpić mrożonkami?

Jakość mrożonek

Na jakość wyrobu ma nacisk mnóstwo elementów, m.in.:

jakość materiału wykorzystanego do wytwórczości,

właściwe warunki przebiegu wytwórczości, przechowywania, dystrybucji oraz sprzedaży,

utrzymanie właściwych warunków trzymania w domu,

rozmrażanie przed spożyciem.

Wartość odżywcza

Sole mineralne, cukry proste, kwasy organiczne i czynniki śladowe podczas zamrażania nie ulegają znacznym zmianom. Ich straty potrafią pojawić się wyłącznie w fazie obróbki wstępnej. Charakter chemiczny, początkowa zawartość w środku i parametry zamrażania oraz przechowywania działają na straty witamin podczas zamrażania. Największe straty zachodzą zwykle podczas za długiego przechowywania przed przerobem i w procesie blanszowania warzyw. Straty witaminy C są stosunkowo małe oraz stanowią 10-20%. Mrożone owoce tracą witaminę I wyłącznie w 5-10%, i mrożone warzywa w 20-30%.Względną stabilność wykazuje niacyna oraz kwas pantotenowy, dość mniejszą pirydoksyna, tokoferol oraz ryboflawina, najmniejszą tiamina. W efekcie przebiegu zamrażania następuję osłabienie zapachu oraz barwy w układzie do produktu naturalnego. Nie odkryto naukowego potwierdzenia tezy o zbawiennym wpływie zamrażania na wzrost przyswajalności pewnych mikro składników mrożonej żywności, m.in. żelaza, witamin grupy B, czy wartościowych frakcji albumin.

Warzywa oraz owoce – czemu są tak niezwykle istotne?

Wartości odżywcze zamknięte w owocach oraz warzywach są szczególnie istotne dla dobrego działania organizmu. Ich funkcja jest naprawdę nieoceniona, więc należałoby zadbać o to, żeby odpowiednia ilość warzyw oraz owoców zawsze stanowiła uzupełnienie codziennych posiłków. Analizując zawartość składników wartościowych w artykułach roślinnych, bez kłopotu można zobaczyć, iż wiele cennych właściwości mają owoce oraz warzywa jedzone w naturalnej formie, i dotyczy to szczególnie produktów oraz warzyw sezonowych. Żeby wyciągnąć z nich najistotniejsze walory, trzeba postępować wedle pewnych zasad. Przede wszystkim trzeba wybierać jedynie artykuły pochodzące z ekologicznych upraw – wolnych od nawozów, pestycydów oraz różnych chemicznych środków wykorzystywanych do poprawy jakości plonów. Poza tym jednak należy kupować świeże owoce oraz warzywa i przestrzegać zasad ich przechowywania. Oczywiście przed spożyciem należy je odpowiednio wymyć. Nie wolno ich jednakże za długo moczyć w wodzie, bo sposób tenże zmniejsza ilość witaminy C. Zamiast tego trzeba przemyć je pod gorącą wodą oraz rozdrabniać na moment przed podjęciem.

mrożone warzywa i owoceMoc warzyw sezonowych

Mnóstwo istotnych dla zdrowia składników zawierają warzywa oraz owoce sezonowe, jakie – zgodnie ze swoją nazwą – są dostępne w sprzedaży przez pewną część roku. Dobrym przypadkiem mogą być znakomite truskawki. Te niewątpliwie czyste oraz pochodzące z naturalnych upraw możemy kupić wyłącznie latem, na przełomie maja oraz czerwca. Przez kolejną część roku w wielkich sieciach handlowych dostępne są owoce importowane, uprawiane poza granicami naszego kraju. Jak nietrudno się domyślić, najczęściej nie pochodzą one z naturalnych plantacji, i podczas ich uprawy oraz transportu nierzadko używa się środków chemicznych, jakie usprawniają ich smak, zapach oraz powodują, iż owoce dłużej zachowują świeżość. Więc właśnie zimą świeże truskawki lepiej zamienić truskawkami mrożonymi, pochodzącymi z polskich upraw bądź chociażby swego ogródka, jakie – choć teoretycznie mają odrobinę mniej składników odżywczych aniżeli świeże owoce – rzeczywiście faktycznie są dla naszego zdrowia o wiele cenniejsze. Truskawki to nie jedyne owoce, jakie poza sezonem należałoby zamieniać na mrożone artykuły. Do tejże kategorii należy również całkiem dużo warzyw. Mrożone warzywa, analogicznie jak owoce, także mają znaczne witaminy oraz elementy mineralne, więc w czasie zimy należałoby włączyć je do naszej diety. Wartości odżywcze produktów mrożonych są nieco niższe, aniżeli ma to miejsce w wypadku świeżych warzyw oraz owoców, jednakże nadal na tyle ważne, żeby ich jedzenie w dobry sposób oddziaływało na nasze zdrowie. Żeby mrożone owoce oraz warzywa zachowały swoje zalety, wymagają dobrego mrożenie oraz chronione. Dane na temat procesów, którym są poddawane, zanim dotrą na nasz stół, można odnaleźć na opakowaniu każdej mrożonki, analogicznie gdy informacje na temat źródła pochodzenia oraz typu upraw.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here