Sezon na dynie można przyjąć za otwarty, i Halloween zbliża się wielkimi krokami. Natomiast zanim zaczniemy wycinać dyniowe lampiony należałoby nacieszyć się jej smakiem oraz walorami odżywczymi! Dynia to roślina, jakiej w czasie jesiennym jest rzeczywiście do wyboru do koloru! Każda ma własną barwę (pomarańczowa, zielona, żółta, wielobarwna) oraz każda posiada własny indywidualny kształt – podłużny, owalny, okrągły. Do najczęstszych gatunków przynależą: dynia zwyczajna, olbrzymia oraz piżmowa.
Dynia – warzywo czy owoc?
W tejże sprawie zdania są podzielone, jednak łatwo można rozwiązać spór, bo wedle systematyki dynia (Cucurbita pepo) tak samo, jak ogórek lub melon zaliczana jest do warzyw z grupy dyniowatych oraz owego winniśmy się trzymać
Wartości odżywcze dyni
Dynia jest źródłem wielu istotnych elementów odżywczych. Przede wszystkim ma takie elementy jak potas (278mg/100g), wapń (66mg/100g), fosfor (43mg/100g), magnez (14mg/100g) oraz żelazo (0,8mg/100g). Istnieją również małe ilości selenu, miedzi, manganu lub cynku. Oczywiście dynie cechuje duża zawartość karotenów – zwłaszcza α oraz β, co jest uwarunkowane od wielkości barwy miąższu. Im bardziej pomarańczowa barwa dyni, tymże znaczniejsza liczba karotenów. Należałoby dodać, iż dynia zawiera niewielkie liczby tłuszczów oraz białek, trochę więcej jest węglowodanów. Ważna jest ilość substancji balastowych, więc błonnika, jaki wspiera trawienie. Pestki dyni to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz związków z kategorii fitosteroli.
Ile kalorii ma dynia?
Każdy może kosztować dynie w takich ilościach na które ma chęć oraz nie muszą nikogo gnębić wyrzuty sumienia, bo w 100 g dyni jest jedynie 30 kcal.
Dynia – właściwości lecznicze
Obecne w dyni substancje balastowe przeciwdziałają zaparciom oraz zmniejszają poziom cholesterolu. Spożywanie świeżego wyciągu z dyni działa moczopędnie, dzięki dlaczego jest wykorzystywany w usuwaniu zaburzeń nerek. Wielka ilość potasu pomaga regulować gospodarkę wodną systemu oraz wspiera działanie nerek. Spożywanie dyni może obniżyć stopień glukozy we krwi, zapobiegając cukrzycy. Także obecność witamin C oraz E i cynku oraz selenu działa wspomagająco na układ odpornościowy. Pestki dyni są bogate w fitosterole oraz cynk, i co za tymże idzie przyznaje się im rolę ochronną przed powiększeniem gruczołu prostaty. Nasiona znajdują także użycie w usuwaniu stanów zapalnych błony śluzowej oraz skóry. Jednym słowem dynia to skarbnica zdrowia, więc należałoby korzystać z jej istotnych walorów. Należałoby zauważyć walory smakowe i zdrowotne dyni. Jest to delikatne oraz niskokaloryczne warzywo, jakie z powodzeniem możemy wykorzystać do przygotowania pysznego obiadu lub deseru i zimowych przetworów. Dużym plusem dyni jest to, iż można ją dostarczać organizmowi pod jakąkolwiek formą: miąższ, pestki. Wykorzystując w pełni dyniowy sezon na pewno wzbogacimy nasz organizm w szereg istotnych elementów odżywczych, co wyjdzie nam na zdrowie.
07Dynia a cukrzyca
Naukowcy z East China Normal University w Szanghaju (Chiny)¹ odkryli, iż substancja, jaka znajduje się w soku z miąższu dyni figolistnej – D-chiro-inozytol – może zamienić insulinę. Substancja ta stymuluje odnowę komórek trzustkowych beta u szczurów z cukrzycą oraz poprawia aktywność insuliny. Podniesienie poziomu insuliny we krwi doprowadza do zmniejszenia poziomu cukru, to z kolei powoduje ograniczeniem liczby wolnych rodników tlenowych, uszkadzających między różnymi, winne za wydzielanie insuliny, komórki beta. Wedle naukowców wyciąg z dyni może nie tylko oddziaływać profilaktycznie u osób o zwiększonym ryzyku zapadnięcia na cukrzycę insulinozależną (rodzaju 2), jednak także przeszkadzać w dużym stopniu zapotrzebowanie na insulinę osób obecnie pacjentów. Należy natomiast zaznaczyć, iż tak działa substancja zawarta w wyciągu z miąższu dyni figolistnej. Sama dynia nie jest przydatna w cukrzycy, bo jej indeks glikemiczny jest duży oraz sięga 75.
Dynia może zapobiec nowotworom
Dynia jest wartościowa w beta-karoten – to pomarańczowy, czerwony oraz żółty barwnik roślinny (to dzięki niemu dynia posiada tak mocny kolor) oraz zarazem substancja o wartościach medycznych. Beta-karoten – też jak wszelkie karotenoidy – jest przeciwutleniaczem, co znaczy, iż hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, i co za tymże idzie – może hamować wzrostowi dolegliwości nowotworowych. Badania dowiodły, iż codzienne spożywanie dyni obniża niebezpieczeństwo nastąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc oraz raka jelita grubego.
Dynia na nadciśnienie oraz dolegliwości serca
Beta-karoten zmniejsza stopień złego cholesterolu. Tymże jednym hamuje składaniu się złogów cholesterolowych w ścianach tętnic, i co za tymże idzie – hamuje miażdżycy, i dalej chorobom serca, takim jak zawał lub udar mózgu. Poza tymże dynia reguluje stopień ciśnienia tętniczego.
Dynia w ochronie zwyrodnienia plamki żółtej (AMD)
Zawarty w dyni beta-karoten zapewnia odpowiednie działanie wzroku, szczególnie o zmierzchu. Witamina I, w jaką jest przekształcany beta-karoten w organizmie człowieka, jest elementem barwnika wzrokowego istniejącego w siatkówce oka, pozwalającego patrzeć w półmroku.