Olej kokosowy – zastosowanie w żywieniu i kosmetyce

0
343
olej kokosowy

Olej kokosowy dzisiaj stanowi jeden spośród najprostszych artykułów wykorzystywanych również w kuchni, jak i w pielęgnacji. W wielu książkach dotyczących prawidłowego żywienia można odnaleźć wiadomość o tym, iż winien zamienić tradycyjny olej używany do robienia posiłków. Jak się jednakże okazuje, wówczas nie jedyne wykorzystanie oleju kokosowego, albowiem zepowodu na swoje zalety z przeznaczeniem pewno żyć używany też do pielęgnacji ciła oraz włosów, stając się w tenże technologia produktem uniwersalnym.

Olej kokosowy – wykorzystanie w kuchni

Olej kokosowy spożywczy to produkt niezwykle powszechny, a z powodzeniem nadaje się do wdrożenia w kuchni, gdzie może zamienić zwykły olej i masło stosowane do smażenia, pieczenia oraz przygotowania różnych potraw. Można go podawać też do smatowania pieczywa. Należałoby mieć na uwadze, iż olej kokosowy zwięsza przyswajalność witamin D oraz K, więc winien być spożywany z owocaami. Polecana do jedzenia liczbę oleju kokosowego to prawie dwie łyżki dziennie. Olej kokosowy posiada niezwykle silny nacisk na nasze zdrowie. Przyspiesza przemianę materii, jak również, na długo zaspokaja głód oraz zapobiega apetytowi – jednym słowem doskonale wspiera mechanizm odchudzania. Także wspiera leczenie dolegliwości układu pokarmowego, nasila wytrzymałość organizmu. Jest samym źródłem energii – podawanie oleju kokosowego dodaje się do podniesienia wydatku energetycznego.

Olej kokosowy – właściwości kosmetyczne

Olej kokosowy jest często dawany w kosmetyce. Przede wszystkim ma on wpływ silnie nawilżający, więc dobrze nada się w częstej pielęgnacji, zastępując balsam do ciała i kosmetyki do rąk. Dobrze się wchłania i dodatkowo nie zostawia na skórze tłustych śladów. Do tego w fantastyczny sposób oddziałuje na włosy, szczególnie suche oraz zniszczone, zwiększając ich blask oraz czyniąc je grybszymi. Systematyczne olejowanie powoduje, iż włosy stają się dobrze nawilżone oraz odżywione. Z dodaniem że jest on praktyczny na wszelką długość włosów bądź tylko na ich końcówki. Można stosować go systematycznie, zostawiając na włosy na parę chwili bądź sporadycznie odkładając na pełną noc. Olej kokosowy doskonale sprawdzi się równieć w demakijażu twarzy. Co istotne, ma działanie antybakteryjne, więc pomaga zwalczać trądzik. Także sprzyja walce z rozstępami oraz cellulitem i łagodzi poparzenia oraz wzmacnia gojenie ran . Potrafi mieć zastosowanie w usuwaniu dolegliwości skóry, takich jak egzema lub wysypka.

olej kokosowyOlej kokosowy – jak obrać odpowiedni?

Na targu zazwyczej są zwykle dwie formy oleju kokosowego – rafinowany oraz nierafinowany. Olej kokosowy rafinowany jest poddawany procesowi rafinacji, do jakiego bierze się działanie wysokiej temperatury, co wpływa, na to, że jego czas przydatności do użytkowania jest wydłużony – nie ma on rewelacyjnego zapach, ale ma wiele wartości odżywczych. Natomiast olej kokosowy nierafinowany jest produkowany na zimę, natomiast tym samym ma bardzo składników odżywczych, i jeszcze specyficzny zapach. Kupując olej kokosowy starajmy się wybrać tenże, jaki będzie w 100% naturalny. Oczywiście winien on mieć właściwe dokumenty potwierdzające, iż został uzyskany ze elementów płynących z upraw, które podlegają ścisłym kontrolom, gdzie nie były względem nich użyte szkodliwe nawozy i opryski. Jeżeli decydujemy się na zakup oleju rafinowanego, upewnijmy się, iż został on rafinowany tylko przy pomocy pary, oraz nie przy zastosowaniu składników chemicznych.

Zalety oraz koścci z użytkowania

Są badania, które spotwierdzają, iż stosowanie oleju kokosowego zwiększa poziom „pozytywnego cholesterolu”

Zawiera kwas laurynowy, składnik mleka mamy, jaki zawiera antyseptyczne oraz zwiększające wytrzymałość właściwości

Zawiera kwas kaprylowy, stosowany zwłaszcza w potyczce z grzybicą oraz określany przez niektórym naturalnym preparatem na tego gatunku przypadłości

Spożywanie oleju odżywia oraz daje mnóstwo energii koniecznej do ważnego działania mózgu

Są badania dowodzące, iż kwasy tłuszczowe z nim doprowadzone mogą zapobiegać chorobie Alzheimera oraz chronić utracie pamięci

Decyzji oraz przeciwwskazania

W nowej części, pojawiają się badania, wykazujące, iż olej kokosowy ma jeszcze skłonność do zwiększania poziomu „złego cholesterolu” LDL (co stanowi złe w sukcesu zagrożenia dolegliwości sercowo-naczyniowych. Takie postępowanie wykazuje wcześniej wspomniany kwas laurynowy.)

Porównując olej kokosowy do innych olejów roślinnych, jest on dużo lepszy „jakościowo” oraz zakładany jest jako gorszy powodu na budowanie poziomu cholesterolu ogólnego, czego kolejne oleje roślinne nie czynią (choć mówi się, iż nie stanowi to właściwie wielki wzrostu, jak jest w przypadku masła).

Właściwości kosmetyczne oleju kokosowego

Specyficzna konstrukcja, obecność cennych kwasów tłuszczowych, wreszcie – wysoka ilość witamin oraz minerałów powoduje, iż olej kokosowy idealnie nada się w kosmetyce skóry oraz włosów dotkniętych niezwykle rozmaitymi kłopotami.

1. Stosowany wprost na skórę wzmacnia barierę lipidową naskórka.

2. Ma dobre właściwości nawilżające, nawilża przesuszoną skórę (również na rękach, kolanach, łokciach) oraz włosy.

3. Z powodu na obecność składników antyseptycznych polepsza skórę chorą – z wysypką, egzemą, i też trądzikowej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here