Zapotrzebowanie na żelazo podczas ciąży – jak je zaspokoić?

0
5610
Zapotrzebowanie na żelazo podczas ciąży - jak je zaspokoić?

Nie będzie niczym odkrywczym stwierdzenie, że ciąża to w życiu kobiety czas zupełnie wyjątkowy. Organizm przechodzi wówczas prawdziwą rewolucję – nic zatem dziwnego, że wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Jedną z substancji kluczowych, tak dla rozwoju dziecka, jak i dla dobrego samopoczucia przyszłej matki, jest żelazo. Dla kobiet w ciąży okazuje się równie ważne, co nieoceniony kwas foliowy. Gdzie szukać łatwo przyswajalnego żelaza i czy samo włączenie do diety produktów w nie obfitujących wystarczy?

Żelazo w ciąży – dlaczego go potrzebujemy?

Dieta bogata w mikroelementy warunkuje odpowiednie funkcjonowanie naszego organizmu na co dzień – każdy z nich wydatnie wspiera zachodzące w nim procesy życiowe. Żelazo odgrywa w nich wybitną rolę, jest bowiem składnikiem hemoglobiny, która zawarta jest w czerwonych krwinkach (erytrocytach). To one odpowiadają za dostarczanie tlenu wszystkim komórkom naszego ciała. Niedobór tego pierwiastka sprawia, że erytrocytów jest zbyt mało, a organizm doświadcza licznych problemów związanych z zaburzeniami mechanizmu dotleniania. Będąca skutkiem takiej sytuacji anemia powoduje m.in. ogólne osłabienie organizmu i ciągłe uczucie zmęczenia, obniżoną tolerancję wysiłku fizycznego, a także większą podatność na infekcje. W czasie ciąży zapotrzebowanie na żelazo wzrasta podwójnie. O tym, jak ważny jest to składnik w organizmie przyszłej mamy świadczy fakt, że poziom żelaza co miesiąc jest kontrolowany w morfologii przez lekarza prowadzącego ciążę.

Niedobór żelaza w ciąży to dość powszechna przypadłość – szacuje się, że dotyka ona około 45% ciężarnych. Dlaczego tak się dzieje? To skutek zwiększonego zapotrzebowania na żelazo w ciąży przy braku odpowiadających mu zmian w jego dostarczaniu. Od lat WHO i towarzystwa ginekologiczne zalecają suplementację żelaza w ciąży. Według rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w diecie kobiet niebędących w ciąży dzienna zawartość żelaza powinna wynosić co najmniej 18 mg, zaś u ciężarnych wartość ta wzrasta do 26-27 mg na dobę. Ta różnica odzwierciedla dobrze nową sytuację – objętość krwi w organizmie kobiety zwiększa się, a jej krwiobieg musi obsłużyć dwa organizmy, własny oraz dziecka.

Niskie żelazo w ciąży – tj. poziom hemoglobiny nieprzekraczający 11 mg% – jest podstawą do znacznego zwiększenia wspomnianej przed chwilą zalecanej dawki. W przypadku przyszłych mam, u których stwierdzono niedokrwistość, zalecana jest suplementacja żelaza na poziomie od 30 mg dziennie (w zależności od zdiagnozowanego stopnia niedokrwistości ta wartość może wzrastać do 60-120 mg).

Produkty bogate w żelazo – ciąża a dieta

Sama suplementacja żelaza, choć oczywiście bardzo ważna, to nie wszystko. Warto też zadbać o to, by w diecie przyszłej mamy pojawiły się produkty bogate w żelazo. W ciąży dobrze jest więc nieco zmodyfikować jadłospis w taki sposób, by dodatkowo wesprzeć organizm. Gdzie szukać łatwo przyswajalnego żelaza? Zawierają je m. in.:

  • wołowina
  • podroby
  • drób
  • jajka
  • siemię lniane
  • pestki dyni
  • płatki owsiane
  • fasola
  • brokuły
  • szpinak

Osobom z niedokrwistością często poleca się też wątróbkę. Faktycznie, stanowi ona obfite źródło żelaza, ale zawiera przy tym bardzo dużo witaminy A, która w nadmiarze może być szkodliwa dla rozwoju dziecka. Lepiej i bezpieczniej będzie więc sięgnąć np. po chude czerwone mięso.

Odpowiedni poziom żelaza w ciąży to więc, jak staraliśmy się wykazać, bardzo ważna sprawa, której nie można zaniedbać. By dziecko rosło i rozwijało się prawidłowo jeszcze zanim przyjdzie na świat, musimy mu dostarczyć wszystkiego, co najlepsze. Bez żelaza ani rusz!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here