Nietolerancja laktozy – przyczyny, objawy i leczenie

0
190

Jak radzić sobie z nietolerancją laktozy?

Nietolerancja laktozy oznacza niedobór laktazy, czyli enzymu, którego zadaniem jest trawienie laktozy, zawartej przede wszystkim w mleku.

Formy nietolerancji laktozy

Nietolerancja laktozy występuje pod trzema postaciami: wrodzoną, pierwotną oraz wtórną, czyli nabytą. W przypadku pierwszej z nich – stwierdzanej stosunkowo rzadko – zdolność do wytwarzania laktazy nie istnieje już od urodzenia. Pierwotna nietolerancja laktozy nie jest natomiast równoznaczna z całkowitym zanikiem produkowania laktazy. Ujawnia się zazwyczaj w młodości – w okresie dojrzewania lub wczesnej dorosłości. Nadwrażliwość w tej postaci jest cechą dziedziczoną genetycznie. Z kolei wtórna nietolerancja laktozy powodowana jest zwykle stosowaniem antybiotyków i NLPZ (niesteroidowych leków przeciwzapalnych), wyniszczających błonę śluzową jelit. Nadwrażliwość ma wówczas charakter przejściowy. Nabyta nietolerancja może mieć jednak również formę utrwaloną, kiedy jest wynikiem przewlekłych chorób jelitowo-żołądkowych.

Objawy nietolerancji laktozy

Objawy nietolerancji pojawiają się zwykle po kilku lub kilkunastu godzinach od spożycia produktu zawierającego laktozę i podobne są do objawów wielu chorób związanych z przewodem pokarmowym lub alergii pokarmowych. Z tego też względu dolegliwości często nie są kojarzone z nadwrażliwością na laktozę.

Do objawów niedoboru laktazy zaliczyć trzeba przede wszystkim biegunki, wzdęcia, bóle brzucha, nadmierne gromadzenie się gazów, kolki, a czasami także nudności i wymioty. Nasilenie dolegliwości związane jest z ilością spożytej laktozy oraz poziomem niedoboru laktazy.

Leczenie i profilaktyka nietolerancji laktozy

Leczenie polega głównie na stosowaniu diety eliminacyjnej, czyli wykluczającej spożywanie mlecznych produktów. Dieta bezlaktozowa oznacza więc rezygnację ze świeżego mleka, maślanki, słodkiej i bitej śmietany, wszelkich kremów na ich bazie, a także lodów, tortów, czekolady, budyniu, majonezu i naleśników. Niedozwolone są także wszelkie artykuły, które w swoim składzie posiadają mleko w proszku. Jako że pojawia się ono m.in. w otoczkach wielu drażowanych leków oraz w syropach, konieczne jest wnikliwe zapoznawanie się z etykietami produktów.

Jeżeli nietolerancją laktozy dotknięta jest nasza pociecha, niezbędne będzie ułożenie specjalnego jadłospisu, uwzględniającego produkty bogate w wapń, potrzebny dla ich prawidłowego rozwoju. Nie zawsze wymagane będzie całkowite zrezygnowanie z nabiału. Dzieci z nietolerancją laktozy często dobrze przyjmują m.in. kwaśne mleko, kefiry i jogurty, które dzięki żywym kulturom bakterii same wytwarzają laktazę. W umiarkowanych ilościach nie szkodzą również kwaśne sery białe i sery żółte czy przetwory mleka sojowego.

Zastosowanie w diecie znajdą też takie produkty suplementacyjne, jak Latopic, które wspomagają tolerancję laktozy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here