Mole spożywcze – jak pozbyć się ich z kuchni?

0
24
Mole spożywcze

Mole spożywcze przynależą do kategorii motyli nocnych. Są szkodnikami, jakie szczególnie atakują nasze domy, a konkretnie kuchnie. Miejsce żerowania ich larw to każda szafka bądź półka, na jakiej znajdują się suche artykuły, takie jak kasza, mąka, cukier bądź inne ziarna. Moli spożywczych bardzo ciężko się pozbyć. Chociaż w sklepach dostępne są artykuły dedykowane do ich niszczenia, musimy pamiętać, że w większości wypadków {mają|wynoszą} one substancje syntetyczne, jakie w dotyku z żywnością nie są obojętne dla naszego zdrowia. Więc należałoby sprawdzić domowe środki na mole spożywcze, jakie z pewnością są dla nas bardziej wygodne. Zdecydowanie zatem powinieneś przeczytać tenże niezwykle ciekawy i interesujący artykuł.

Mole spożywcze?

Kiedy otwieramy szufladę bądź szafkę domową i zobaczymy, że wychodzi z niej mały, ciemny motyl to sygnał, że naszą kuchnię zaatakowały mole spożywcze. Jak wszelkie owady, również mole tworzą swoje larwy. Larwy moli spożywczych żerują na łatwo dostępnych produktach suchych. Można odnaleźć je w kaszy, cukrze i mące. Są niewielkie, długie także mają biały bądź nieco kremowy kolor. W poszukiwaniu pokarmu mogą wniknąć chociażby w najkrótszą szczelinę, więc bez kłopotu przedostają się do zamkniętych woreczków i opakowań, łatwo się rozprzestrzeniając. Mole w jedzeniu nie tylko budzą niesmak i nieestetycznie wyglądają. Choć owady te nie przenoszą żadnych dolegliwości, w związku z czym teoretycznie nie stwarzają bezpośredniego niebezpieczeństwa dla naszego zdrowia, zanieczyszczają artykuły, które potem spożywamy. W końcu znajdujące się w żywności bakterie potrafią spowodować niewłaściwe choroby, jak na przykład laksacja.

Mole spożywcze opanowały twoją kuchnię a nie wiesz, jak się ich pozbyć? Starczy wypróbować sprawdzone, domowe sposoby, żeby pokonać te nieprzyjemne owady. Sprawdź, jak krok po kroku pozbyć się moli spożywczych z kuchni. Gdy otwierasz szafkę w kuchni, wychodzą z niej brązowo-szare motyle, i w kaszy czy mące znajdujesz larwy? To mole spożywcze. Aby się ich pozbyć, nie trzeba stosować specjalnych środków. Starczy wypróbować sprawdzone, domowe sposoby, żeby pokonać te owady.

Mole spożywczeJak się pozbyć moli spożywczych?

Kiedy stwierdzimy ich obecność, musimy natychmiast wyrzucić produkt, w jakim znajdują się mole bądź ich larwy, i najlepiej również inne, z jakimi owady te mogły mieć związek. Zanieczyszczone artykuły należy wyrzucić do śmieci także niezwykle dokładnie zamknąć worek bądź od razu się go pozbyć, aby owady nie wydostały się z pojemnika na zewnątrz. Następnym etapem jest dokładne oczyszczenie i umycie wnętrza szafek, w których zauważyliśmy larwy moli bądź dorosłe owady. Należałoby zwrócić uwagę zwłaszcza na małe szczeliny i zakamarki, w jakich występują resztki pokarmu stanowiące pożywienie szkodników. Aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń, szafki możemy odkurzyć, a także porządkami objąć również przestrzeń wokół nich (ściany, podłoga). Do czyszczenia mebli możemy wykorzystać ciepłej wody oraz mydła. Potem wnętrzne szafek możemy przetrzeć roztworem wody oraz octu bądź nalać odrobinę gorącego płynu do miseczki, wstawić do środka, zamknąć drzwiczki i odczekać parę sekund, aż ocet ostygnie. Ocet możemy zamienić naparem goździkowym bądź połączeniem skórki z pomarańczy bądź cytryny i goździków. Najbardziej efektywna metoda na mole spożywcze to trwanie w kuchni sterylnej czystości, co sprowadza się nie tylko do codziennych porządków, a również do odpowiedniego przechowywania żywności. Należy omijać pozostawiania otwartych artykułów spożywczych na półkach, blatach kuchennych i wnętrzach szafek i szuflad. Każdy towar winien być dokładnie zamknięty – najlepiej w szklanym pojemniku. Papierowe opakowania, w jakich kupujemy żywność, nie stanowią wystarczającego zabezpieczania, bo larwa mola spożywczego w poszukiwaniu pożywienia z możliwością przegryzie tekturę i przedostanie się do środka. Również torebki foliowe, w jakich znajdują się kasza i ryż, nie posiadają żadnej ochrony przed szkodnikami. Aby zapobiec inwazji moli spożywczych w kuchni, wszelkie artykuły należy umieszczać w słoikach, jednak nie plastikowych, lecz szklanych, bo takie stanowią przeszkodę dla tychże owadów. Słoiki należy przetrzeć z zewnątrz octem winnym, z kolei do środka można założyć liść laurowy bądź ziele angielskie, które odstraszają te owady. Każdy z artykułów bezpośrednio po zakupie winni położyć w zamkniętym pojemniku. Mole spożywcze zazwyczaj znajdują się już w zakupionych przez nas produktach. Więc przed włożeniem kaszy lub ryżu do szklanego słoika, umieść je na parę dni do zamrażalnika. Znajdujące się w nich larwy z pewnością zginą. W oknach wolno zmontować moskitiery, i przy wylocie wentylacji siateczki. W tenże sposób ograniczamy niebezpieczeństwo przedostania się moli z kuchni sąsiada do naszej.

Czy zjedzenie larwy mola spożywczego jest niebezpieczne dla zdrowia?

Zjedzenie larwy mola spożywczego nie stanowi niebezpieczeństwa dla zdrowia, bo nie noszą one żadnych dolegliwości. Nie powodują również choroby ze strony układu pokarmowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here